Dr.Kobylinskyi Proctologie, Chirurgie Generala
Pitești, str. Râurilor, nr.6
București: str. Traian Popovici, nr. 79-91
Topoloveni: str. Parcului, nr. 9, Argeș
Boala hemoroidala
La Cabinet de Chirurgie Generala oferim consultatii si tratamente in domeniul proctologiei.
Cabinetul medical se afla in Pitești pe strada Râurilor, nr.6 și în Policlinica Topoloveni pe strada Parcului, nr.9.
Boala hemoroidala reprezintă o apariție patologică a nodurilor hemoroidale interni sau externi.
Cauza apariției bolii hemoroidale este o tulburare circulatorie în formațiunile cavernoase. Alături de tulburările circulatorii, modificările distrofice ale aparatului ligamentar al hemoroizilor are un rol semnificativ în dezvoltarea hemoroizilor. Sub influența acestor factori, hemoroizii cresc în dimensiune, se deplasează în direcția distală si cu timpul încep să ies din canalul anal.
Boala hemoroidala este una dintre cele mai frecvente boli umane și cel mai frecvent motiv pentru a vizita un proctolog. Potrivit literaturii de specialitate, prevalența bolii este de până la 130-145 de persoane la 1000 din populația adultă. Această patologie este la fel de frecventă la bărbați și femei. Ritmul modern de viață este însoțit de inactivitate fizică crescută, care stimulează stagnarea constantă a circulației sângelui în organele pelvine și, în primul rând, în rect. Acest lucru, la rândul său, duce la o creștere a incidenței hemoroizilor, care afectează din ce în ce mai mult persoanele de vârstă tânără.
Boala hemoroidala cronica
Principalele simptome ale hemoroizilor cronici includ:
1. Ieșirea (prolapsul) din anus a hemoroizilor interni în timpul defecării;
2. Apariție sângelui din anus în timpul defecării (un amestec de sânge cu materii fecale sau in forma de picături;
3. Hemoroizi externi măriți.
Simptomele mai rare includ:
• Senzație de disconfort, umiditate în anus;
• Mâncărime, arsuri în anus;
• Secreții mucoase din rect.
Durerea în cazul hemoroizilor cronici este rară și se asociază de obicei cu complicații ale bolii (tromboză hemoroizilor externi și/sau interni) sau apariția unei fisurii anale, fistulei perianale.
Boala hemoroidala acuta
Principalele simptome ale bolii hemoroidale acute includ:
1. Dureri în anus și rect;
2. Apariția unei formațiuni dureroase dense în zona hemoroizilor externi și/sau interni;
3. Scurgeri abundente de sânge din rect, care nu se opresc cu ajutorul unor măsuri conservatoare (supozitoare, unguente, medicamente flebotrope etc.).
Mai rar pot apărea simptome inflamatorii generale, cum ar fi febră, alterarea stării generale.
Toți pacienți cu suspiciune de boala hemoroidala sau complicații ei trebuie sa fi văzuți de un medic proctolog in vederea diagnosticului si alegerii tratamentului corespunzător.
Tratamentul medicamentos al hemoroizilor acute și cronici are următoarele obiective:
1. Ameliorarea simptomelor hemoroizilor acute;
2. Prevenirea complicațiilor;
3. Prevenirea acutizării bolii;
4. Pregătirea pacientului pentru intervenție chirurgicala;
5. Reabilitare postoperatorie.
Tratamentul chirurgical minim invaziv
• Scleroterapie hemoroizilor interni este recomandată pentru gradul I-III al hemoroizilor interni sângerânzi. Eficiența acestei metode este de 75-89%. Perioada postoperatorie se caracterizează prin intensitate scăzută sau absența completă a durerii.
• Fotocoagularea cu infraroșu a hemoroizilor este recomandată pentru hemoroizii sângerânzi gr. I-II. Eficacitatea metodei este de 60-70%. În cazul bolii avansate cu prolapsul al mucoasei ampulei rectale, fotocoagularea cu infraroșu este ineficientă.
• Ligatura hemoroizilor cu benzi elastice este recomandată pentru hemoroizii gradul II-III cu prezența hemoroizilor interni localizați separat, cu limite clare. Rezultate bune ale tratamentului sunt observate în 65-85% din cazuri. Ligaturarea cu inele de latex este considerată o metodă eficientă de tratament minim invaziv al hemoroizilor, are un procent scăzut de recidiva. Cu toate acestea, durere după ligaturarea este mai pronunțata decât in cazul scleroterapiei si forocoagularii cu infraroșu a hemoroizilor interni.
Hemoroidectomia este recomandată pacienților cu boală hemoroidala în stadiul 3-4 cu hemoroizi externi mult mariți, in cazul ineficacității sau imposibilitații de utilizare a metodelor chirurgicale minim invazive. Hemoroidectomia rămâne unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru hemoroizi. În același timp, după operație, este necesară o perioadă lungă de reabilitare iar riscul de complicatii este mult mai mare.
La Cabinetul de Chirurgie generala - Dr.Kobylinskyi intervențiile chirurgicale sunt efectuate in maxima siguranța și cu cele mai bune rezultate. Pentru consultații și mai multe informații puteți sa ne contactați la numărul de telefon:
0740 169 339